Miksi liityin Vihreisiin ja lähdin ehdolle kuntavaaleihin

Kun muutin Järvenpäähän vuoden 2017 lopulla, olin juuri äänestänyt kuntavaaleissa Espoossa. Minulla ei ole siitä paljon muistikuvia, mutta valintani osui kyllä Vihreisiin. Muistan myös sen, että tein ratkaisun puhtaasti vaalikoneiden perusteella. Muuttaessani Jäkeen en oikeastaan tuntenut täältä ketään, ja satuin jäämään tuossa kohtaa myös työttömäksi.

Heti vuoden 2018 alkupäivinä minulle tuli mieleen, että puolueisiinhan voi liittyä myös jäseneksi. En ollut oikeastaan koskaan aiemmin ajatellut asiaa, mutta idean tultua päähäni laitoin heti paperit vetämään Järvenpään Vihreisiin. Samoina päivinä googletin myös, mitä kansainvälistä toimintaa uudessa kotikaupungissani on mahdollista harrastaa. Tajusin asuvani lähellä Setlementti Louhelaa, jossa vapaaehtoiset muun muassa opettavat suomen kieltä maahanmuuttajille. Parin päivän sisällä olin siis liittynyt poliittiseen puolueeseen ja aloittanut vapaaehtoisena kielenopettajana.

Vuoden 2018 presidentinvaalit luonnollisesti innostivat minun toimintaani, kävihän Pekka Haavistokin silloin puhumassa täällä. Rehellisesti sanottuna en tiennyt käytännössä mitään puolueiden paikallisosastojen toiminnasta entuudestaan, ja kunnallinen päätöksentekokin oli minulle aikamoinen terra inkognito. Vuoden 2018 ajan pääsin kuitenkin seuraamaan paikallisosastomme hallituksen toimintaa ja kuulemaan kaupunginvaltuutettujemme näkemyksiä. Vuoden 2019 alusta lähtien olen sitten itse ollut Jäken Vihreiden hallituksessa ja osallistunut tavoitteidemme laatimiseen ja saavuttamiseen.

Varsinaiseen kaupungin päätöksentekoon pääsin käsiksi vuoden 2019 puolivälissä, kun minut valittiin varajäseneksi Kaupunkikehityslautakuntaan. Vuotta myöhemmin pääsin tämän lautakunnan varsinaiseksi jäseneksi, ja sen myötä olen tajunnut, kuinka paljon työtä eri luottamushenkilöt tekevät meidän järvenpääläisten eteen. Jo tässä vaiheessa minulle oli selvää, että asetun ehdolle tulevissa kuntavaaleissa.

Kaupunkikehityslautakunnassa olen saanut uutta tietotaitoa, jota myös kaupunginvaltuutettuna tarvitsee. Lisäksi olen toiminut diplomi-insinööriksi valmistumiseni jälkeen hyvin monenlaisissa työtehtävissä, joiden kautta olen päässyt tarkastelemaan yhteiskuntaamme monesta näkökulmasta. Vapaaehtoistyö on tuonut tähän oman arvokkaan lisänsä. Valtuustossa tarvitaan juuri tällaista laajaa ymmärrystä asioiden vaikutussuhteista ja siitä, mitä ne tarkoittavat eri asemissa olevien kuntalaisten kannalta.

Olen valinnut nämä tärkeimmiksi vaalilupauksikseni:

  1. Edistän maahanmuuttajien kotoitumista muun muassa työllistymisen ja elinkeinoelämään kiinnittymisen kautta. Pyrin lisäämään esimerkiksi vapaaehtoisen kielenopetuksen ja kulttuuriopastuksen vetovoimaa.
  2. Puhun uusien ratkaisujen puolesta, jotka helpottavat Järvenpään siirtymistä hiilineutraaliksi sovitussa aikataulussa. Näihin kuuluvat esimerkiksi terminen aurinkoenergia, sähköinen kevytliikenne ja älykkäät kimppakyydit.
  3. Teen töitä koulujen turvallisuuden parantamiseksi. Etsivä nuorisotyö ja yhä uudelleen tapahtuva nuorten ryhmäyttäminen ovat esimerkkejä tehokkaista toimista.

Kahteen ensimmäiseen lupaukseeni liittyen minulla on paljon ammatillista osaamista. LUT-yliopistossa pääaineeni oli teollinen markkinointi ja kansainvälinen liiketoiminta, sivuaineeni oli ympäristötekniikka. Valmistuttuani olen tehnyt töitä kahdessa maahanmuuttajien perustamassa yrityksessä ja nähnyt läheltä ne haasteet, joita ulkomailta tulleella yrittäjällä voi olla suomalaisen systeemin sisällä toimittaessa. Erilaisissa työtehtävissäni olen tutustunut energia-alaan monesta perspektiivistä pääpainon ollessa uusiutuvassa energiassa. Opiskeluaikana opin kokemuksen kautta, kuinka kätevästi opiskelijat sopivat kimppakyytejä ympäri eteläistä Suomea täysin tuntemattomien kanssa. Tästä muulla yhteiskunnalla on edelleen paljon opittavaa.

Muiden tavoin olen seurannut mediasta huolestuneena ja järkyttyneenä viime aikoina esiin tulleita alaikäisten väkivallantekoja. Korona on varmasti pahentanut nuorten henkilökohtaisia ongelmia ja tulehtuneita suhteita, mikä on tällaisten ääritekojen lisäksi aiheuttanut koulupudokkuutta ja laajempaa syrjäytymistä. Etsivä nuorisotyö saa usein otteen niistä, joita muu apu ei tavoita. Nuorten ryhmäyttäminen yhä uudelleen tarkoittaa puolestaan sitä, että opettajat pitävät huolen, etteivät ketkään oppilaat jää toistuvasti ulkopuolelle pareja ja tiimejä muodostettaessa. Oppilaiden ei myöskään tule antaa olla jatkuvasti samassa vakiintuneessa porukassa, vaan heidän pitää oppia ottamaan uusia henkilöitä ryhmään ja tutustumaan toisiinsa ennakkoluulottomasti.

Kaikki edellä mainitsemani on kuluneen vuoden aikana kasvattanut intoani pyrkiä tosissaan Järvenpään kaupunginvaltuutetuksi. Uskon tuovani sinne varsin ainutlaatuista kokemusta yhdistettynä muiden Vihreiden kanssa jakamaani arvomaailmaan. Minua voi äänestää numerolla 178.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s